Operationelle og strategiske økonomiske værktøjer, som giver effekt på den enkelte bedrift

Operationelle og strategiske økonomiske værktøjer, som giver effekt på den enkelte bedrift - SEGES Projektsitet

Formålet er, at den enkelte landmand i den daglige driftsledelse, med udgangspunkt i operationelle og strategiske økonomiske værktøjer og modeller, kan afdække potentialer og tage strategiske beslutninger, der kan tilpasse og forbedre bedriftens økonomi.

Der lægges vægt på, at værktøjer og metoder kan bidrage til at belyse og give et kvalificeret beslutningsgrundlag for aktuelle, reelle og substantielle udfordringer. Derved sikres det, at projektets resultater under-støtter den enkelte landmand i den daglige driftsledelse og opfølgning. 

Den økonomiske situation betyder, at det er vigtigt for den enkelte landmand at have kendskab til hver driftsgrens økonomiske resultat sammenholdt med andre sammenlignelige bedrifter. Til at afdække dette udarbejdes Business Check hæfter inden for de forskellige driftsgrene, der muliggør sammenligning af egen bedrifts resultater med andre bedrifters resultater. Benchmark anvendes således i dag i udbredt grad i landbruget, og for at tilfredsstille landmændenes fremtidige behov for benchmark kortlægges disse behov. Endvidere videreudvikles kapacitetsværktøjer og -modeller samt en række andre værktøjer, så der også fremadrettet sikres det bedst mulige grundlag for styring og optimering på den enkelte bedrift. 

I visse andre brancher har man en model til at forudsige konkurser/tvangssalg, og det udvikles til landbrug så man i højere grad kan bruge faresignaler til at gribe ind forebyggende. Ud fra denne model kombineret med tidligere analyser af bidragssatser og retemarginaler påbegyndes arbejdet med at udvikle en egentlig finansiel ratingmodel for landbrug. 

Det lave investeringsniveau i erhvervet betyder flere tilfælde af spidsbelastninger med eksisterende materiel, og der udvikles derfor et værktøj til at håndtere spidsbelastninger. Det undersøges endvidere, om gylle kan omsættes effektivt ved at oprette en børs for omsætning og evt. bytte af gylle med henblik på at forbedre den reelle værdisætning samt opnå den bedst mulige fordeling af gylle med mindst mulig transport. Inden for svineproduktionen sættes der fokus på forskellige metoder til opnåelse af optimal fravænningsvægt, således at landmanden får et bedre beslutningsgrundlag.

Der formidles løbende om projektets resultater i artikler i landbrugsfaglige medier, opslag på de sociale medier og ved indlæg på møder.

Effekten af aktiviteterne er, at landmanden sikres et godt grundlag for at træffe kvalificerede beslutninger, der bidrager til dels at styrke den økonomiske situation på den enkelte bedrift, dels at forbedre konkurrenceevnen for erhvervet.  

Analyser af ”Rest til jordleje ekskl. EU-støtte” blandt de bedrifter, der indgår i Business Check 2016 med salgsafgrøder, viser, at især de konventionelle bedrifter har haft svært ved at skabe et økonomisk resultat, der kan dække jordlejen.
Kend din fremstillingspris på både mælk og grovfoder
Driftsgrenen planteavl, fylder mere hos slagtesvineproducenterne end hos smågriseproducenterne. Dette betyder at slagtesvineproducenterne vil have et lavere afkast end smågriseproducenterne på bedriftsniveau.
Vejledning i, hvordan landmanden kan bruge Business Check til at skabe bedre resultater på bedriften og forøge sin konkurrenceevne ved at udnytte sit forbedringspotentiale.
Regnskabssæsonen er i fuld gang. Der skal afleveres regnskaber ude hos landmændene. Og det er nu, det skal overvejes, om landmanden har brug for Business Check. Få inspiration til, hvordan du som rådgiver kan bruge produktet.
Bedrifternes tal sat op mod hinanden og en snak om, hvor det går godt og skidt, motiverer medlemmerne af en vestjysk erfagruppe til at ændre på tingene.
Det starter med tanken om, at du måske kunne højne effektiviteten på din bedrift. Næste step er at finde ud af på hvilke områder. Her kan benchmarking være løsningen. En sammenligning med andre bedrifter kan pejle dig ind på, hvor du bør sætte ind.
I 2017 sætter vi fokus på brug af Business Check i Erfagrupper, for at landmanden og hans kollegaer kan blive endnu skarpere på prioriteringer og indsatser.
Tag temperaturen på bedriftens resultater: Udpeg forbedringspotentialer med Fraktilanalysen og Business Check-regnearket og brug Business Check sammen med erfagruppen.
Tag temperaturen på bedriftens resultater: Udpeg forbedringspotentialer med Fraktilanalysen og Business Check-regnearket og brug Business Check sammen med erfagruppen.
Tag temperaturen på bedriftens resultater: Udpeg forbedringspotentialer med Fraktilanalysen og Business Check-regnearket og brug Business Check sammen med erfagruppen.
Tag temperaturen på bedriftens resultater: Udpeg forbedringspotentialer med Fraktilanalysen og Business Check-regnearket og brug Business Check sammen med erfagruppen.
Der er positive tendenser for svineproducenterne. Det ses også i Business Check Svin for 2016, som sammenligner bedrifternes økonomiske resultater bedrift for bedrift via driftsgrensanalyser.
Tag temperaturen på bedriftens resultater: Udpeg forbedringspotentialer med Fraktilanalysen og Business Check-regnearket og brug Business Check sammen med erfagruppen.
Til brug for sammenligning med driftsøkonomien i andre lande er benchmark fra Interpig samarbejdet sammenlignet og relateret.
En analyse af fremstillingsprisen på grovfoder, som er et vigtigt nøgletal i Business Check, viser, at der er niveauforskelle på gennemsnitstallene for grupperne, der er opdelt efter jordtype, men der er også stor spredning indenfor hver gruppe.
En fraktilanalyse giver et godt overblik, når du vil benchmarke dig op imod andre bedrifter. Du kan nu benchmarke dig op imod andre producenter af majs til helsæd og sædskiftegræs med de nye fraktiler.
Det starter med tanken om, at du måske kunne højne effektiviteten på din bedrift. Næste step er at finde ud af på hvilke områder. Her kan benchmarking være løsningen. En sammenligning med andre bedrifter kan pejle dig ind på, hvor du bør sætte ind.
Resultatet for svineproduktionen i 2016 var positivt over stort set hele linjen. Højere afsætningspriser og lavere fremstillingspriser har medført, at økonomien er forbedret betydeligt fra 2015. Det viser Business Check Svin 2016.
Fremstillingsprisen på grovfoderet overraskede positivt i 2016. Der var kraftige fald i forhold til 2015, især på de konventionelle kvægbrug. Det fortæller Business Check Kvæg 2016.
Dias fra webinar om de vigtigste resultater i Business Check 2016.
De bedrifter, der har fået lavet driftsgrensanalyse på salgsafgrøder, kan få svaret i Business Check. SEGES har analyseret på fremstillingsprisen på korn og har blandt andet set på forskellen mellem jordboniteter og spredningen inden for hver gruppe.
De mindst effektive mælkeproducenter i Business Check Kvæg skal tjene 5.700 kr. mere pr. ko end de mest effektive for, at det løber rundt.
De lave kornpriser og lave udbytter gik hårdest ud over de konventionelle mælkeproducenter. Det resulterede i en markant forskel mellem de konventionelle og de økologiske bedrifters rest til jordleje. Business Check Kvæg 2016 præsenterer tallene.
Notat med udviklingselementer i 2017.
Du kan nu udpege forbedringspotentialer med Fraktilanalysen og Business Check-regnearket for hver af de tre store driftsgrene. Det er også oplagt at bruge Business Check-værktøjerne sammen med erfagruppen.
Har en landmand højere dieselforbrug end kollegerne i erfagruppen, kører hans produktion ikke nødvendigvis anderledes.
Oversigt med links til Webinar “Business Check 2016 – Resultater fra svine-, mælke- og planteproduktion”, der blev afholdt d. 24. maj, og podcasten ” Hvad kan du og din erfagruppe bruge Business Check til”, der blev publiceret d. 30. maj.
Hør podcasten og få konkrete ideer til, hvordan Business Check kan hjælpe dig og din erfagruppe med at udpege potentialer og udfordringer.
Fraktilanalysen er et af Business Check-produkterne. Den giver et overblik over den nuværende produktions status samt potentialet for forbedringer. Ud fra en vilkårlig bedrifts tal vises det, hvordan Fraktilanalysen bidrager til at prioritere indsatser.
Præsentation med udviklingselementer i 2017.
Resultatet for salgsafgrøderne blev generelt negativt i 2016. Både rest til jordleje ekskl. EU-støtte og afkastningsgrad viser røde tal. Kun maskinomkostninger inkl. arbejde udviklede sig positivt. Det fortæller Business Check Salgsafgrøder 2016.
Der er stor forskel på, hvor store maskinomkostninger den enkelte bedrift har. Det betyder, at der for nogle landmænd ligger et stort besparelsespotentiale gemt i denne post. Stykomkostningerne derimod ligger generelt på et lavere og mere stabilt niveau.
Driftsgrensanalyserne for 2016 viser god indtjening i driftsgrenen smågriseproduktion. Dette er hovedsageligt opstået ved høje priser for smågrisene samt uændrede omkostningsniveauer pr. årsso i forhold til 2015.
Driftsgrensresultatet pr. slagtesvin blev i 2016 forbedret med ca. 45 kr. i gennemsnit i forhold til 2015 på grund af højere afregningspriser og en smule lavere fremstillingspriser.
Gevinsten ved at sætte Business Check på dagsordenen er stor. Den enkeltes forklaring af tallene, inspirationen fra de andre, konkurrencen om at ligge bedst og ejerskabet til egne tal motiverer medlemmerne til at handle anderledes hjemme på bedriften.
Business Check bliver offentliggjort i løbet af forsommeren 2017. Produktet er beregnet til individuel benchmarking af driftsgrensanalyser. Et regneark til præsentation af rådgivervirksomhedens egne BC resultater er til rådighed i Regnskabsdatabanken.
Business Check 2016 udkommer i løbet af maj og juni. Først på banen er resultaterne fra de store driftsgrene: malkekvæg og grovfoder, svin samt salgsafgrøder. De præsenteres på et webinar den 24. maj. Tilmeld dig webinaret senest den 22. maj.
De konventionelle bedrifter fik i gennemsnit et negativt resultat på grund af den lave mælkepris. Økologernes væsentligt højere mælkepris betød derimod et positivt resultat til alle de økologiske mælkebedrifter. Det viser Business Check Kvæg 2016.
Der er lavet 9 opslag på facebook.com/oekonomiogledelseilandbruget med link til resultaerne fra AP1, 2 og 3.
Rapporten diskuterer hvad der er optimal fravænningsvægt og beskriver metoder til opnåelse af den. Herunder analyseres fordel og ulemper ved brug af babystalde og mælkekopper som er meget oppe i tiden.
Markedet er på nuværende tidspunkt ikke klar til at betale fuld pris for næringsindholdet i gylle og transportomkostninger vanskeliggør et velfungerende marked. Fordeling af fosfor kan dog være et perspektiv for bedre fordeling af gylle lokalt.
En fraktilanalyse giver et godt overblik, når du vil benchmarke dig op imod andre bedrifter. Dermed er den et godt udgangspunkt, når økonomien i de enkelte driftsgrene skal analyseres. Men det er vigtigt, at du bruger og læser fraktilanalysen korrekt.
SEGES har udviklet et regneværktøj, Maskintid, der kan hjælpe med at sætte fokus på de tidspunkter på året, hvor der er travlt i marken, og hvor rettidigheden i markarbejdet bliver udfordret.
Beskrivelse af økonomien i, at grisene bliver større og ældre ved fravænning.
Med regnearket ”Beregn fremstillingspris korn” kan du selv beregne din fremstillingspris på korn og beregne alternativ produktion for at øge indtjeningen.
Med regnearket ”Økonomi i afgrøder og sædskifte” kan du hurtigt beregne og sammenligne økonomien i forskellige afgrøder og sædskifter og finde frem til det sædskifte, som bedst kan betale sig for dig.
Overvejer du at forpagte jord? Brug værktøjet ”Økonomi ved forpagtning” og find hurtigt ud af, om det kan betale sig for dig. Download regnearket på LandbrugsInfo.
Regnearket: Maskinomkostningernes variation med udbytteniveauet er videreudviklet og ajourført pr. 28. september 2017 med tilpassede eksempler på maskinomkostninger.
Der er lavet 3 videoer der fortæller om brugen af værktøjerne. I oversigten findes links til vimeo.com og til mp4-filen i projektets arkiv.
Kom tættere på økonomien i markbruget - Undgå at fejlvurdere indtjeningsmulighederne, når planteavlsbedrifters arealer øges.
Jordfordeling som redskab til bedre økonomi - Omkostninger og besparelser ved jordfordeling.
Regnearket er klar til brug med dataanalyser på baggrund af de årsrapporter for 2016, der indgår i regnskabsdatabasen pr. 22. juni 2017. Regnearket anvendes til analyse og benchmarking af økonomi og udbytter i markbruget.
Regnearket ''Økonomi i afgrøder og sædskifter'' version 1.20 er opdateret med priser og omkostninger fra Budgetkalkuler 2018.
Regnearket ’Økonomi ved forpagtning’, er nu opdateret til version 3.0 med en mere skarp beregning af arronderingsomkostninger.
Nu kan du enkelt sammenligne dine udbytter i afgrøderne og de opnåede priser med andre landmænds.
Det er nu muligt at registrere afgrødeudbytte og opnået afgrødepris og benchmarke såvel udbytte og pris.
Du kan nu få tilsendt targit-regnearket til præsentation og benchmarking af udbytter og økonomi i markbruget ud fra årsrapporterne for 2016.
Regnearket (Økonomisk sammenligning af mekanisk og kemisk ukrudtsbekæmpelse i rækkesåede afgrøder) er opdateret den 13.10.2017 med nye priser på planteværn, og anvendelsen af planteværn er justeret.
Brug Fraktilanalysen, hvis du har brug for et hurtigt, visuelt overblik over, hvordan din landmandskundes driftsgren klarer sig på en række udvalgte nøgletal sammenlignet med niveauet i andre landbrugsvirksomheder.
Hvor kan landmanden handle anderledes i virksomheden for at få en bedre økonomi? Sammenligner han sine resultater med andres nøgletal, kan han udpege, hvor han bør sætte ind. Business Check kan vise vejen for landmændene og deres erfagrupper.
Hvor i virksomheden kan du ændre dine resultater og skabe en bedre økonomi? Værktøjet Business Check viser dig, hvor din virksomheds potentialer er, ved at sammenligne dine resultater med andre landmænds nøgletal.
Præsentation til Plantekongres 2018

© 2021 - SEGES Projektsitet